SEO (Search Engine Optimization)

SEO (съкращението на оптимизацията за търсачки) означава начинът да популяризирате уеб сайт, независимо от неговата ниша. В следващите редове ще се опитам да обясня що е то SEO – без прекалено сложни думи, които биха могли да поставят в неудобно положение всеки читател, който не се е сблъсквал до момента с него.

Ще Ви дам най-простия пример, който всеки ще разбере. Когато търсим конкретна ключова дума в Google (например “изработка на сайт”), повечето резултати ще бъдат от различни уебсайтове. Всяка страница съдържа 10 резултата + няколко допълнителни реклами (AdWords), които ще обсъдим на по-късен етап. Много от интернет потребителите използват само резултатите, които се появяват на първа страница, т.е. първите 10 позиции. Останалите, на страници 2 – 3 – 4 и т.н., са почти безполезни. Първите резултати са тези, чиито сайтове са с добра SEO оптимизация, като по този начин са най-предпочитани и четени, заради водещите си позиции в Google.

Ако уебсайтът на Вашия бизнес не е SEO оптимизиран, тогава няма как да стигне до първите места в резултатите. Следователно посетителите няма да имат реален достъп до сайта Ви, а от там следва, че няма да получите никакви дивиденти, в зависимост от метода на осигуряване на приходи и целта на сайта.

Относно AdWords, за който споменах по-горе в статията, това е „по-бързият“ начин вашият сайт да се покаже на първа страница на търсене в Google. Но това може да се каже, че е краткотрайният метод, защото в дадена ниша с голяма конкуренция, бюджетът който може да отдели една малка фирма ще бъде изчерпан доста бързо, имайки предвид, че за тези позиции в Adwords „се наддава” с доста големи суми.

SEO оптимизацията бива 2 вида: On Page (онпейдж) оптимизация и Off Page (офпейдж) оптимизация. On Page (вътре в сайта) оптимизация на страница означава оптимизиране на самия сайт, според стандартите за SEO, но също така цели и да предложи на потребителите приятно преживяване и не на последно място да получи “добра оценка” от търсачките (Google, Yahoo и т.н.). Off-page (или извън сайта) SEO се характеризира накратко чрез връзки от други сайтове, водещи към нашия сайт чрез определени ключови думи.

И така, вероятно сте разбрали, че SEO е от съществено значение за всеки уебсайт. Без SEO оптимизация, един сайт не може да бъде намерен в търсачките (Search Engine Results Page). Ако не бъде намерен, то посетителите не могат да стигнат до сайта. Ако посетителите нямат достъп до сайта, то той не Ви носи никаква печалба, не продава, не произвежда и той е ненужен.