Текстовото съдържание на уеб сайтовете реално започва да набира тежест след Google Panda през 2011 година. Материалите в сайтовете придобиват все по-голяма стойност и са се превърнали в ключов елемент в много маркетингови стратегии в Интернет.

Повечето уеб дизайнери и специалисти за seo оптимизация на сайтове считат съдържанието на сайта за един от най-важните фактори за успех, като стойността на съдържанието на сайта зависи от усилията, които ще вложите в създаването й. Много експерти смятат, че е по-добре да нямате никакво съдържание на сайта, вместо да публикувате текст с ниско качество, защото последствията от подобен подход биха могли да бъдат опустошителни.

Как да разберем, че материалите на сайта Ви са вредни за маркетинговата Ви кампания или, напротив, ще Ви помогнат в развитието?

Съдържанието е много важно

Нека видим защо съдържанието играе толкова важна роля в популяризирането и seo оптимизацията на сайтове и се опитайте да разберете как може да извлечете дивиденти от това:

  • Съдържанието е основата на SEO оптимизацията. На първо място, съдържанието е необходимо за популяризирането на уеб сайта Ви в Интернет. Същността на оптимизацията за търсещите машини е да направят сайта Ви възможно най-видим в търсачките – което означава, да се създадат възможно най-много страници за индексиране и да се увеличи авторитета и качеството им. Чрез добавяне на ново съдържание към сайта Ви, Вие давате на роботите за търсене повече материали за индексиране, а сайтът Ви получава по-голям шанс да стане първенец при заявките за търсене.
  • Изградете си репутация. Ще имате нужда от качествено съдържание, за да изградите добра репутация за бизнеса си, както и да демонстрирате своя опит и доверие у посетителите на Вашия сайт. Накратко, това е Вашата възможност да впечатлите потенциалните си клиенти. Висококачественото съдържание ще Ви помогне да увеличите доверието и уважението към Вашата марка и ако го направите перфектно, това може да Ви доведе нови клиенти и да умножи посетителите на сайта Ви.
  • Получаване на повече реализации. С помощта на качествено съдържание може да накарате посетителите да следват стъпки във Вашия сайт, които Вие му посочите и така да увеличите процента на реализация. Например, ако напишете материал за избор на добър велосипед, оставете в края на статията връзка към най-популярните модели във Вашия магазин. По този начин можете да превърнете посетителите в сайта си в купувачи и да получите реални продажби.

Трите основни грешки

За съжаление, поради предразсъдъци и липса на информация, много търговци и seo оптимизатори често правят три големи грешки, по отношение на съдържанието. В резултат на това то не само се оказва неефективно, но и възпрепятства развитието на цялата SEO кампания:

  1. Количеството е по-добро от качеството. Многото предимства на оптимизираното съдържанието подтикват собствениците на сайтове към идеята, че трябва да инвестирате всички усилия в безкрайното създаване на материали за сайта и да не работят върху тяхното качество. За съжаление, с този подход рискуват да унищожат кампанията си, тъй като дори една лоша статия може сериозно да подкопае репутацията на марката.
  2. Некачествено съдържание. Някои смятат, че съдържанието е просто възможност за увеличаване на реализациите на сайта, вместо чрез текстовете да се стремят да дават ценна информация на посетителите си. Тази теория би могла сериозно да намали доверието на потребителите към Вашата марка.
  3. Копирането на стратегията на някого не е правилният начин за успех. Много рекламодатели, които следват развитието на своите конкуренти, смятат, че копирането на техните стратегии могат да им гарантират същия резултат. На теория този план изглежда безусловно ефективен, но всъщност се оказва, че с този подход Вашето съдържание е лишено от най-важното нещо – оригиналност. Само защото някой вече го е създал пред теб, без значение колко елементарно може да звучи това.

Как съдържанието може да навреди на стратегията Ви?

В началото на тази статия казах, че злоупотребата със съдържанието може да навреди на стратегията Ви за SEO оптимизация. Сега ще разберем как.

  • Слабо съдържание и репутация. Слабо се нарича това съдържание, което не носи никаква стойност за читателите. Може да липсват подробности или важна информация, да са твърде кратки или повърхностни и да повтарят материалите на други хора. Ако читателят срещне такова съдържание на сайта Ви, той ще започне да го свързва с цялата Ви марка, като ще счете, че сте неопитен или нечестен.
  • Слабо съдържание и класиране на сайта Ви. В продължение на много години от съществуването си алгоритмите на Google са се научили да дефинират качеството на съдържанието по редица фактори, които не са публично достъпни за потребителите. Ако търсачката маркира една от страниците на сайта Ви с ниско качество, целият Ви уеб сайт може да получи наказание и да се декласира в класацията.
  • Маркетинг спам и подкопаване на доверие. Ако читателите забележат, че Вашето съдържание е създаден изключително за привличане на нови посетители или реализации, те ще Ви припознаят като спамър и биха били изключително предпазливи и дори предубедени към останалите материали на сайта Ви.
  • Неправилно насочено съдържание и отхвърляне на целевата аудитория. Ако насочите съдържанието си не към целевата си аудитория, можете да привлечете хора с други интереси, друго финансово състояние и предпочитания към други марки, като същевременно отблъснете потенциалните си купувачи. Може би Вашият трафик би се увеличил, ако например насочвате продуктите си към ученици, които постоянно седят в Интернет, но могат ли те да Ви донесат печалба?

Ако искате да постигнете положителни резултати от съдържанието на сайта си, стремете се непрекъснато да го подобрявате: проучете добре целевата си аудитория, проучете внимателно своята ниша, процесите в бранша и попълнете материалите на сайта си с подробности, факти и уникални елементи.

Как да се предпазите от негативните ефекти на съдържанието? Отговорът е прост: направете го възможно най-висококачествено.

Това, в което влагате силата и душата си, никога няма да работи против Вас.