Едно от най-важните неща, които привличат вниманието на посетителите на един сайт първоначално е добрият външен вид. Стоката, която е опакована добре, се продава значително по-успешно от сходната на нея стока, която се предлага в по-малко качествена и привлекателна обвивка. Нещата стоят по същия начин и при изработка на уеб сайт или изработка на онлайн магазин.

Интерфейсът при изработка на уеб сайт има изключително голямо влияние върху бизнеса в интернет.

За да бъде качествен и пленяващ външният вид на сайта и да изглежда привлекателно и завладяващо, трябва да се обърне специално внимание на някои дизайнерски похвати. От своя страна, те могат да бъдат разделени в няколко различни категории.

Анимиран хедър – добавя се в началото на уеб сайта, като идеята му е моментално да плени посетителя. При използването му, могат да се вмъкнат много подходящи други елементи, като вложки, пана, табли, различни визуални ефекти и други.

От значение за онлайн продажбите и покачването на нивото и успеха на бизнеса, е добавянето на качествени банери и реклама. Добре е да се използват и видеоклипове например, които да бъдат представяни в реално време.

Софтуерният способ също оказва сериозно влияние върху изграждането на интерфейса. Най-доброто, което може да се постигне в тази насока, са динамични страници в онлайн магазина. За реализацията на подходящ способ е необходимо изваждане на съдържанието от големия брой модули на сайта, в това число оферти, промоции, коментари и мнения и други.

На базата на това, за което основно ще се ползва интерфейсът се преценява кое да бъде приоритет, дали удобствата, които може да предостави, начинът на работа, или например улеснението по време на ползването му.

Обикновеният потребител често определя това колко е приложим интерфейсът според това, колко е труден за управление или пък е приятен и лек за работа. Обикновено именно това е основният критерии за това как ще бъде възприет от крайния клиент.

За да се възприеме информацията от компютъра, решаващ е интерфейсът. За моделирането на самата система в компютъра е необходимо да се моделира добрият му външен вид. За тази цел информацията, поднесена там, трябва да бъде представена без двусмислици, по възприемчив и ясен начин.

За да се създаде качествен интерфейс трябва да се предвиди аудиторията, която най-често ще го употребява. Това дали ще се продават стоки, подходящи за определена възрастова група или се очаква масов интерес от всякакви хора е от решаващо значение. Важно е предварителното ориентиране за това интересът на кой пол трябва да бъде привлечен или на коя възрастова група.

Интерфейсът трябва да подсигурява лекота при ползване и да се доближава максимално до онова, което потребителите са свикнали да използват. Добре за всеки онлайн магазин би било при изработка на сайт, той да бъде максимално интуитивен и непрестанно да подсказва как да бъде използван.