Ако имате онлайн бизнес, който е успял да достигне топ-позиции в Google през тази година, през 2018 г. е важно да не спирате да сте в крак с най-новите тенденции в SEO оптимизацията. Като онлайн предприемач, е от съществено значение да се справите с най-новите промени в алгоритъма на търсачките и да избягвате използването на остарели техники, които могат да Ви донесат наказания от Google.

Така че, ако искате вашият сайт да бъде лидер в SERP-a и през следващата година, ето някои тенденции в SEO оптимизирането, които се очаква да бъдат ключови през 2018 г.

 1. Основите фактори на SEO оптимизацията остават валидни и през 2018 г.

Несъмнено Google ще бъде най-популярната търсачка в света и през 2018 година. Мисията на Google е била, е и ще бъде да предоставя на интернет потребителите най-подходящите резултати при търсене. Така че, следващата година, както и през изминалата 2017 г., акцентът ще бъде върху качественото съдържание.

Съсредоточете усилията си при изготвяне на стратегията за SEO оптимизация за 2018 г. върху следните точки:

 • локална оптимизация;
 • качествена оптимизация на мобилните версии на сайтовете;
 • оптимална скорост на зареждане на страниците на сайта;
 • качество и подходящо съдържание за потребителите (както на страницата, така и извън нея);
 • правилно интегрирайте ключовите думи в съдържанието и избягвайте пренасищането с ключови думи.

2. Гласово търсене

Ако вече установените SEO техники за оптимизация остават в сила, това не означава, че 2018 не идва с новини. Така, през 2018 г., е препоръчително при изготвяне на стратегията за seo оптимизация да се обърне сериозно внимание на гласовите търсения. Тази тенденция се очаква да се развие през 2018 година, като статистическите данни показват, че в САЩ вече около 20% от търсенията в Google са именно „гласови търсения“, повечето от които през мобилни устройства. Тази тенденция е довела до появата на нови устройства, наречени “интелигентни високоговорители”, които да улесняват „гласовото търсене“.

Гласовото търсене ще окаже значително влияние върху начина по който SEO експертите ще изградят SEO стратегията си за 2018 г., а потребителското съдържание ще трябва да бъде адаптирано към новите тенденции, което означава съдържанието трябва да бъде още по-близко до естествения (разговорния) език, използван в ежедневните разговори.

 3. Директни отговори от Google

С цел да се развие способността за предоставяне на директни отговори на зададени въпроси, чрез т.нар. „информационни фрагменти“, екипът на Google развива алгоритмите за търсене по подобие на изкуствен интелект.

Например, на въпроса “Как да си направим торта с череши”, или “Как да инсталираме Windows 7?”, Google Ви показва текстово поле в горната част на страницата с резултати, където се крие отговорът на въпроса. Понякога отговорът на Google не е достатъчно ясен, понякога трябва да погледнем връзката под него и да търсим повече информация на уебсайта, от който Google е взел информацията. Във всеки случай е ясно, че Google ще се възползва все повече от сайтовете в SERP, чието съдържание може да отговори директно на въпросите “Как да …”.

 4. Google ще постави повече акцент върху индикаторите за потребителски опит

За да може сайтът Ви да предоставя на потребителите най-доброто, обърнете внимание на следните точки при организиране на стратегията си за SEO оптимизация през 2018 г.:

 • навигацията трябва да бъде възможно най-лесна и удобна за ползване;
 • визуално привлекателно съдържание;
 • потребителите трябва да могат да намерят информацията, от която се интересуват, възможно най-лесно на сайта;
 • възможно най-малко изскачащи прозорци;
 • по-интуитивно оформление, което не отвлича вниманието от съдържанието;
 • използване на формулировки с подканваща фраза, които да убедят потребителите да взаимодействат с елементите на сайта.

5. Мобилната версия на сайта става приоритет

През последните няколко години SEO- специалистите акцентуват върху оптимизирането на мобилната версия на сайтовете. Ако това е част и от вашите цели, тогава няма какво да се притеснявате за бъдещата си SEO стратегия през 2018.

Тези уебсайтове, които не разполагат с добре оптимизирана версия за мобилни устройства могат да имат проблеми през следващата година, тъй като се очаква, че Google ще стартира “Mobile-first Index”, което означава, че мобилните версии на сайтовете ще имат приоритет в SERP. Макар и да не официално потвърдено, защо да рискувате вашия уеб сайт, да бъде изпреварен?

 6. Качественото видео съдържание – все по-ценно

Една от тенденциите в SEO оптимизацията през 2018 г. е включването на подходящо текстово съдържание за потребителите с най-високо качество на аудио-видео съдържание, т. нар. интертекстуалност.

Както Google, така и Facebook се фокусират все повече върху видео съдържанието. Ако разполагате с необходимия бюджет, качеството на видео съдържанието може да доведе до значително увеличаване на трафика към сайта Ви.

 7. Иновацията на визуалните търсения

Визуалните търсачки са едно успешно поле в онлайн средата. Визуалните търсачки представляват друга от новите тенденции в SEO оптимизацията. Тя съчетава технологичните иновации и потребителския опит.

Търсачките все повече изследват потенциала на визуалните търсачки. Повечето онлайн търсачки като Bing, Pinterest и Google вече са инвестирали в проучването и разработването им.

За да бъдете готови, за момента на навлизане визуалните търсачки, наблегнете повече на визуалното съдържание в своята стратегия за оптимизация на търсещи машини.

По всичко личи, че SEO оптимизацията през 2018 г. ще бъде едно вълнуващо предизвикателство. Като цяло SEO-тенденциите през следващата година остават същите,  но SEO оптимизацията за търсачки e материя, в която Google винаги е в състояние да ни изненада.